Lissabon – Tips og rejseguide

Portugals største by er efterhånden blevet et populært turistmål. Det giver også ganske god mening, for Lissabon har meget at byde på. Ved at tage på ferie i Lissabon kan du opleve en klassisk storby med historie og stil – men samtidig er der rigeligt med moderne underholdningsmuligheder, og der er ikke langt til stranden.

Her får du en rejseguide, der dækker alt, hvad du har brug for at vide om Lissabon.

Facts om Lissabon

 • Portugals hovedstad og største by
 • 500.000 indbyggere centralt
 • 2,8 millioner i hele metroområdet
 • Grundlagt 1200 år f.v.t.
 • Byen som mange opdagelsesrejsende tog af sted fra
 • Har udviklet sig til et populært rejsemål

Lissabon er kendt for: Kultur, monumenter, museer, fado, bagværk, sardiner og fiskeretter, strand, moderne iværksætteri, natteliv, varmt vejr.

Ting at lave i Lissabon

Lissabon har et hav af ting at byde på. Det er en af de mest interessante byer i verden.

Du finder allerede en grundig artikel om Lissabons seværdigheder her på siden. Tjek den ved at klikke herunder:

Læs om Lissabons bedste seværdigheder og attraktioner!

Men for at give en hurtig idé om, hvad der er værd at opleve, kan du lige få opremset nogle af byens bedste attraktioner:

 • Belém-tårnet
 • Jeronimos-klosteret
 • São Jorge-slottet
 • Gulbekian-museet
 • Santa Justa-elevatoren
 • Sporvogn nummer 28
 • Pladsen ved Praça de Comercio

Fly til Lissabon

Det er forholdsvis nemt at finde flybilletter til Lissabon. Både København og Aalborg har direkte ruter. Og fra Københavns lufthavn er det endda billigt.

Der er lavprisruter med RyanAir og EasyJet. Også er der Portugals nationale flyselskab, TAP Portugal, som har hovedsæde i Lissabon og som derfor også har mange ruter dertil – blandt andet fra København.

Priserne for flybilletter afhænger af sæson og tidspunkt. Fra København kan du sandsynligvis flyve tur-retur til bare 1.000 kroner. Fra Billund eller Aalborg skal du forvente at betale over 1.500 kroner for en returbillet, og nok endda lidt mere.

Lissabon har en stor lufthavn: Humberto Delgado lufthavn, eller bare Lisbon-Portela airport, som den typisk kaldes på engelsk. Den ligger kun 7 kilometer væk fra centrum. Der er metrostation lige udenfor, hvor du hurtigt og nemt kan komme helt ind til centrum på godt en halv time.

Lufthavnen havde cirka 29 millioner passagerer i 2018, så derfor er det en af Europas mest benyttede lufthavne. Der er mange ruter til øvrige europæiske storbyer, samt mange ruter til Brasilien og flere andre sydamerikanske destinationer. Du kan komme til stort set alle kontinenter fra Lissabons lufthavn. Mange rejsende fra Europa har et stop i Lissabon, hvis de skal rejse til Brasilien, da byen er den primære europæiske gateway for rejser til det store sydamerikanske land.

Transport rundt i byen

Lissabon har først og fremmest en funktionel metro med 4 linjer. Den dækker det meste i byen, især inde i centrum, så det er nemt at komme rundt.

Dernæst er der sporvogne, både gamle og nye. De kører også regelmæssigt. Prisen er den samme som med metroen, men de dækker andre områder og kræver et lidt andet kort. Ulempen er at de er langsommere, men til gengæld kan du se mere undervejs.

Lissabon har naturligvis også busser, om end det ikke er nær så udbredt midt inde i byen. I forstæderne er det rigtigt populært at tage busser rundt, da det åbner op for flere ruter.

Du kan tage en taxi eller en Uber, hvis du får brug for det. Billeje er også en mulighed, men du skal være god på koblingen, da det går op og ned overalt i Lissabon – der er mange stejle bakker.

Hotel og overnatninger

Det at overnatte i Lissabon er billigere end i øvrige vesteuropæiske rejsemål.

Du kan finde gode hoteller til fornuftige penge.

Et af de bedste hoteller er Hotel Real Palacio. Se en anmeldelse af det, samt flere hotelforslag, lige her:

Guide til hoteller i Lissabon

Prisniveauet i Lissabon

Lissabon er den billigste hovedstad i Vesteuropa. Du sparer især, når du går på restaurant, og når du handler ind i supermarkeder. Forvent en 20-30% besparelse i forhold til typiske priser i Danmark – mindst.

Tøj er også billigt. Ikke-mærkevarer er utroligt billige. Ved køb af kendte, internationale mærkevarer kan du måske spare 10%.

Hoteller er billigere i Portugal end i de fleste andre lande i Vesteuropa. Dog er centrum af Lissabon dyrt i forhold til resten af Portugal, men det giver fin nok mening på grund af den høje popularitet. Du kan stadig finde udmærkede priser.

Generelt er det altså billigt at bo i Lissabon, og det er billigt at handle ind. Husk på, at minimumslønnen i Portugal er omkring 4.000 kroner om måneden (efter skat), og det er der mange, der lever på. Så det er altså et billigt land at opholde sig i, sammenlignet med Danmark for eksempel.

Gode steder at handle ind:

 • Avenida da Liberdade
 • Centro Colombo
 • Centro Vasco da Gama
 • Enhver Continente-forretning

Sikkerhed

Lissabon er en sikker storby, hvor chancen er minimal for at der sker dig noget. Centrum af byen er sikker at opholde sig i, og det samme er forstæderne. Nogle områder kan virke lidt skumle – som for eksempel Martim Moniz-kvarteret. Men af personlig erfaring kan jeg fortælle, at du kan gå rundt i byen på hvilket som helst tidspunkt af døgnet uden der rigtigt er nogen fare.

Lommetyve er sjældne, men det kan hænde. Særligt centralt og hvis du rejser om sommeren.

Vandet kan uden problemer drikkes fra hanen – i Lissabon såvel som i resten af Portugal. Chancen for madforgiftning er minimal – ikke ret meget større end risikoen er herhjemme i Danmark.

Det er ikke nødvendigt med nogle vaccinationer for at tage til Portugal, udover dem som du i forvejen får anbefalet når du går herhjemme i Danmark.

Nummeret til alarmcentralen er 112, ligesom i Danmark.

Næsten alle taler engelsk i Portugal. Nogle taler også fransk. Spansk forstås af de fleste, da det er forholdsvis tæt på portugisisk, men de taler det selvfølgelig ikke selv. Men forsøg alligevel lidt på portugisisk, hvis du kan – det er et dejligt og interessant sprog.

Det samlede overblik

Lissabon er en fantastisk by, og de fleste der besøger den, ender med at blive helt vilde med den.

Det er et glimrende rejsemål, hvis du er til solskin, interessant kultur, en helt anden stil, samt billige priser. Og hvem er ikke det? Nemlig! Lissabon er så godt som et rejsemål absolut kan blive.

Print gerne denne artikel ud, eller gem den et sted på din computer. På den måde kan du have oplysningerne klar, når du er af sted på turen.

Du er også meget velkommen til at dele artiklen på Facebook med eventuelle medrejsende, eller hvis du er i gang med at overtale nogle til at tage af sted.

Ellers er kommentarsektionen åben herunder – skriv bare, hvis du har et spørgsmål om byen. Jeg håber, at du syntes om denne rejseguide til Lissabon!

Skriv en kommentar