De bedste oplevelser i Madrid

Madrid er en rejsedestination, som flere og flere danskere lægger mærke til. Det giver rigtig god mening – Madrid er nemlig en af Europas mest befolkede byer, den er hovedstad for Spanien, der i forvejen er et populært rejsemål, også er den fuld af gode overraskelser og fantastiske seværdigheder.

I denne artikel får du et bud på nogle af de bedste oplevelser i Madrid, hvilket både inkluderer klassiske seværdigheder og et par moderne oplevelser.

Oplevelser i det centrale Madrid

Du finder de fleste interessante attraktioner helt centralt i byen. Derfor er det også bedst at finde hotel eller ferielejlighed i den centrale bydel, da du så vil kunne gå rundt til det meste.

Puerta del Sol er byens absolutte centrum. Det er en stor plads, der ligger lige foran rådhuset. Du finder flere statuer på pladsen, heriblandt den kendte bjørn ved træet, som er Madrids vartegn. Puerta del Sol kaldes typisk bare for Sol blandt de lokale. Under pladsen ligger en af Madrids største metrostationer. Og fra Sol er der veje, der fører til flere af byens mest interessante områder. Nordpå til Gran Vía, sydpå til Lavapiés, vestpå til La Latina, og sydøst til Atocha.

Nu vi nævnte Gran Vía – det er byens primære vej. Den minder lidt om Fifth Avenue i New York. Der er masser af teatre, biografer, flagship forretninger, restauranter, og meget mere. En gåtur her er obligatorisk, for det er en oplevelse i Madrid, som man simpelthen bare skal have. Flere af byens bedste hoteller ligger i øvrigt på Gran Vía.

Derudover er der Plaza Mayor, der ligger ret tæt på Sol, og ligeledes meget centralt. Det er en anden kendt plads i Madrid, omgivet af en majestætisk rød bygning. Der var engang tyrefægtning på Plaza Mayor, men i dag er den bare et samlingspunkt. Der er masser af caféer, restauranter og private forretninger lige omkring. Stemningen er noget særligt og bør opleves – både dag og nat.

I La Latina, der også betragtes som en del af centrum, finder du blandt andet Kongepaladset, de tilhørende haver til paladset, Catedral de la Almudena, og et par andre seværdigheder. Det er også et glimrende sted at tage hen, for her kan du se flere af byens mest berømte steder inden for en periode på få timer. I august måned afholdes der flere festligheder i La Latinas gader.

Andre attraktioner i byen

Atocha betragtes godt nok også som centrum, men for at opdele lidt, så fortsætter vi her. I Atocha-nabolaget, som er en 20 minutters gåtur væk fra Puerta del Sol, finder du en masse gode museer. Nogle af dem regnes faktisk for at være blandt de bedste i verden.

Der er helt præcist tale om Museo del Prado, Thyssen-Bornemisza museet, samt Museo Reina Sofía. Det er kunstmuseer, der har masser af interessante værker fremme til udstilling. Du finder europæisk kunst i allerhøjeste klasse, og heriblandt noget af det bedste spanske kunst, der overhovedet er lavet. Så hvis du for eksempel er vild med Picasso, Dalí, eller andre kendte spanske kunstnere, så skal du absolut forbi her. Entré koster op til 15 euro, men alle museer har perioder, hvor det er helt gratis at komme ind. For eksempel er der fri entré til Museo del Prado de sidste to timer af åbningstiden hver eneste dag. Forvent dog at skulle stå i kø i omkring en halv time, så det efterlader omtrent halvanden time til at se værkerne.

Retiro, der ligger lidt øst for det absolutte centrum, er også et sted, som du helt klart skal tage hen. Det er i hvert fald en glimrende oplevelse. Retiro har en gigantisk park, der faktisk fylder en stor procentdel af byen Madrid. Det er en af de bedste og reneste parker i hele verden, og den trækker virkelig folk til. Du kan tage på picnic her, du kan nyde vejret, du kan lave lidt fitnessøvelser, eller du kan simpelthen bare gå rundt i parken og nyde det. Der er gode restauranter midt i det hele. Enkelte dage sættes der boder op, hvor du kan købe alverdens bøger. Parken har en stor sø, hvor du kan leje en båd i en time og sejle lidt rundt. Retiro-parken fungerer desuden som et mødested for mange, og de fleste har det tilfælles, at de elsker parken, når først de har været der!

Fodboldfanatikere kan tage turen lidt nord for centrum og besøge Santiago Bernabéu – Real Madrids kæmpe hjemmestadion, hvor der også spilles spanske landskampe engang imellem. En rundvisning koster 20 euro, men hvis du er heldig og kommer på det rette tidspunkt, er det også muligt at se en kamp. Ellers er der Wanda Metropolitano, Atlético Madrids nye stadion, som blandt andet skal huse Champions League finalen i 2019. Wanda Metropolitano ligger øst i byen, men du kan komme nemt dertil med metroen. Der er i øvrigt et lækkert shoppingcenter lige i nærheden.

Seværdigheder i nærheden af Madrid

Det var så det helt centrale. Men du har også mulighed for at tage lidt længere væk.

Byens shoppingcentre er ofte placeret uden for byens centrum. Godt nok er der det centrale Príncipe Pío, men hvis du virkelig ønsker en god shoppingoplevelse, må du tage til La Gavia, der ligger sydøst for byen – tag metrolinje 1. Gode alternativer er Parquesur, der ligger direkte syd med linje 3, samt Madrid Xanadú, der ligger sydvest for byen. Xanadú kan ikke nås med metro eller tog, men du kan køre dertil i bil eller tage en bus fra Príncipe Pío-stationen.

Den største oplevelse væk fra byen er dog Parque Warner forlystelsesparken. Klart en af Europas bedste parker, og med en forholdsvis billig entré. Der er rutsjebaner og meget mere. Et rigtigt godt sted at tage hen i en hel dag, hvis der er tid til det på turen. En af de sjoveste oplevelser i Madrid, som faktisk henvender sig til personer i alle aldre.

Der er også forlystelser og zoo i Casa de Campo, der ligger noget tættere på. Et fint alternativ hvis du bare vil have nogle anderledes oplevelser i et par timer. Prøv desuden Teleférico, der går fra Casa de Campo til Moncloa. Det er en lang tovbane/svævebane, hvor du får en fantastisk udsigt udover byen. Normalt koster det omkring 6 euro hver vej.

Endagsture til andre byer

De mest populære byer, der ligger i nærheden af Madrid, er Toledo og Segovia. Begge kan nås på omkring en time i bus eller bil – og lidt hurtigere, hvis du tager et lyntog.

Toledo er en super interessant by, hvis historie kan føres helt tilbage til Romerriget. Mange tager dertil for at se arkitekturen og for at opleve en anden side af Spanien. Der er mange tours, du kan tage med, hvis du vil fra Madrid til Toledo. Du kan dog også tage en helt almindelig bus, eller selv leje bil. Der er lidt over en times kørsel under almindelige omstændigheder. Den billigste løsning er at booke billet med busselskabet ALSA. Her koster det omkring 4-5 euro hver vej.

Segovia er en anden by, der er god at opleve. Den ligger nordpå, altså i den modsatte retning end Toledo, der ligger sydpå. Segovia er også kendt for unik arkitektur – meget af det er historisk og kan føres mange år tilbage. Det er den næstmest populære endagsdestination blandt folk, der er på ferie i Madrid. Book billet med firmaet AvanzaBus, som kører fra Moncloa i Madrid og til den centrale busstation i Segovia. Det koster 5 euro hver vej.

Vi kan i øvrigt nævne Salamanca, lokaliseret lidt længere nordvest for Madrid, men som bestemt også er en tur værd. Det er en historisk studieby med et verdenskendt universitet. I Salamanca er der også rigeligt med historiske oplevelser at komme efter. Det bedste tidspunkt at tage turen fra Madrid til Salamanca er i september måned, hvor en masse nye studerende kommer til byen, og hvor barerne har åbent næsten non-stop.

Ellers kan vi anbefale endagsture til byer og steder som Aranjuez, El Escorial, Las Rozas, Cercedilla og San Sebastián de los Reyes. Lokale bytoge (også kendt som RENFE Cercanías) kører dertil flere gange i timen, så det er ganske nemt.

Skriv en kommentar