Hvor skal man bo i Harzen?

Hvor skal man bo i Harzen?

Harzen er et flot bjergrigt område i det centrale Tyskland, omtrent 50 kilometer syd for henholdsvis Hannover og Wolfsburg. Der er meget varieret natur i området – om sommeren er Harzen perfekt til vandring og hygge, mens der om vinteren udøves vintersportsgrene i området.

Mange af de tyske eventyr fra Middelalderen foregik i Harzen, så det er uden tvivl et magisk område. Harzen er især populært blandt tyske indenrigsturister, samt danskere og svenskere, men blandt andre nationaliteter er Harzen faktisk ikke synderligt kendt. Vi danskere kan dog være glade for, at vi har et godt kendskab til området, da det åbner op for, at vi kan tage på idylliske ferier i området, uden at der er helt overbefolket med mennesker.

Harzen er et forholdsvis stort område med mange byer i og omkring bjergene. Det spørgsmål, som mange turister har, er hvor skal man bo i Harzen? Der er nemlig lidt forskellige muligheder.

Vi vil mene, at det afhænger lidt af smag og behag. Generelt kan du forvente dig en god tur, uanset hvor i området du vælger at overnatte. En tur til Harzen handler alligevel om at komme lidt rundt i området. Det vigtigste er derfor at vælge et komfortabelt hotel.

Hos Booking.com kan du få et overblik over de bedste hoteller i Harzen, samt sortere efter priser og lignende.

Nedenunder vil vi dog gennemgå de bedste byer i Harzen og anbefale et specifikt hotel i hver af dem.

Goslar

Hotel i Goslar, Harzen

Goslar er nok den mest kendte by i Harzen. Den er indskrevet på UNESCOs verdensarvsliste og har en dejlig middelalderlig stemning. De fleste gader i centrum er brostensbelagte, gaderne er smalle og romantiske, mens bygningerne både er farverige og traditionelle.

Det er malmminen Rammelsberg, som Goslar er mest kendt for. Byen blev grundlagt tilbage i år 922, og der har altid været fokus på minearbejde. Rammelsberg byder i dag på et museum, og det er et super spændende sted. Du kan faktisk få rundvisning på dansk. Goslar har også et kunstmuseum, et historisk museum, samt et tinfigursmuseum.

Som Harzens hovedby har Goslar haft en rig historie med mange myter om krigere, kejsere og hekse. Der er rigeligt at lære og udforske, når først du er ankommet til byen.

Hvem bør overnatte i Goslar? Uden tvivl rejsende som ønsker et kulturelt fokus og som gerne vil bo i idylliske omgivelser. Goslar ligger også i den nordlige del af Harzen, så det er nemt og praktisk at komme dertil.

Bedste hotel i Goslar

Romantik Hotel Alte Münze ligger i to historiske bygninger inde i det gamle centrum af Goslar. Beliggenheden bliver ikke bedre, og hotellet er ganske unikt. Udefra ser det meget traditionelt ud med den gamle facade, men hotellets interiør er tydeligvis blevet renoveret, da værelserne er meget moderne og byder på fremragende komfort.

Der er i øvrigt et bibliotek, en flot gårdhave, og så serveres der gratis kildevand af høj kvalitet. Der er morgenbuffet med lækkert brød og andet godt. Det er et af de mest populære hoteller i Harzen og vurderes gennemsnitligt til 9 ud af 10 hos Booking.com. Priserne starter ved 750 kroner pr. nat.

Reserver værelse hos Romantik Hotel i Goslar her!

Wernigerode

Hotel i Wernigerode, Harzen

Wernigerode er formentligt den flotteste by i Harzen rent visuelt. Det er en farverig by, hvor husene typisk er lyse, men med sorte dekorationer og røde tag. Der er meget grønt i Wernigerode. Det giver et rigtigt flot bybillede.

Slottet i Wernigerode er højdepunktet. Det er den vigtigste seværdighed i byen, og faktisk en af de vigtigste seværdigheder i hele Harzen. Du kan gå eller tage turisttoget derop. Fra slottet er der en rigtig god udsigt – det er gratis at gå rundt om slottet, men du skal dog betale for at komme ind.

Derudover kan du opleve det gamle rådhus, minibyen, dyreparken, museerne, og ikke mindst Kleinstes Haus – det mindste hus i Wernigerode, som er blevet ret kendt. Det er kun ti kvadratmeter. Byen har i øvrigt lidt kommercielle aktiviteter, nogle gode spisesteder, og et roligt men aktivt byliv.

Du bør overnatte i Wernigerode, hvis du ønsker en flot og romantisk tur til Harzen. Byen er meget idyllisk. Den er mindre end Goslar, men til gengæld er du tættere på selve bjergene. Wernigerode ligger også i den nordlige del af Harzen, lidt under 20 kilometer øst for hovedbyen Goslar.

Bedste hotel i Wernigerode

Hotel Erbprinzenpalais er vores favorit i Wernigerode. Det er ikke det største hotel, men kvaliteten er i topklasse. Hotellet befinder sig i en flot og traditionel bygning ved udkanten af byens centrum. Det er et stille og rart område med naturskønne omgivelser.

Værelserne er klassisk indrettede, men byder på moderne komfort. Personalet giver service på højeste niveau, og et af højdepunkterne er uden tvivl maden på hotellet. Om vinteren er der idyl og nem adgang til bjergene, mens der om sommeren er mulighed for at tage på lange vandreture i byen og i de grønne nærområder, samt mulighed for at sidde på den skønne haveterrasse.

Hotel Erbprinzenpalais vurderes til 8,7 ud af 10 blandt tidligere gæster, hvilket gør det til et af de bedst vurderede hoteller i Harzen. Priserne starter ved blot 550 kroner pr. nat, og der er både prisvenlige og dyre værelsestyper af vælge imellem.

Book overnatning hos Hotel Erbprinzenpalais her!

Quedlinburg

Hotel i Quedlinburg, Harzen

Quedlinburg grænser op til den nordøstlige del af Harzen. Byen er et af de kulturelle højdepunkter i området, da der er flotte traditionelle bygninger og et gammelt kejserslot. Det har ført til, at Quedlinburg også er hoppet med på UNESCOs verdensarvsliste.

Det er en af de mest ‘gammeldags’ byer i Tyskland. Hvis du ønsker en meget traditionel oplevelse, er det altså i Quedlinburg, du bør overnatte. Byen har eksisteret siden det 9. århundrede og fik officielt byrettigheder i år 994. Der Quedlinburger Domschatz er en interessant seværdighed, hvor du kan se kirkeskatte fra middelalderen. Slottet bør selvfølgelig også besøges.

Der er lidt over 20,000 mennesker i Quedlinburg, så det er en lille by, men der er rigeligt med liv i den. Den forestilling, som mange mennesker har af det traditionelle Tyskland, er den oplevelse man får i Quedlinburg.

Bedste hotel i Quedlinburg

I modsætning til de andre byer i Harzen, som næsten kun har privatejede hoteller, så er der mange hotelkæder til stede i Quedlinburg. Vi vil dog holde os til traditionen og anbefale et flot, familieejet hotel i byen.

Der er tale om Hotel Theophano. Det er et skønt hotel i Harzen, som ligger lige midt i Quedlinburg. Det er et gammelt bindingsværkshus, som er blevet renoveret, og som nu har et væld af flotte værelser med moderne møbler. Fællesområderne er dog meget traditionelt indrettede. Der er både morgenbuffet, samt en café og bistro på hotellet, hvor du kan spise frokost og eventuelt også aftensmad. Der er terrasse, sauna, og adskillige andre faciliter til rådighed.

Det bedste af det hele er dog, at du har nem adgang til den flotte gamle UNESCO-by i Quedlinburg takket være den centrale beliggenhed som hotellet har. Hotel Theophano er et af de bedste steder at bo i Harzen alene af denne grund. Det vurderes gennemsnitligt til 8,6 ud af 10, mens priserne begynder omkring 900 kroner pr. nat.

Book overnatning hos Hotel Theophano her!

Duderstadt

Hotel i Duderstadt, Harzen

En lidt undervurderet by, som ligger længere væk fra bjergene end de øvrige byer, men som uden tvivl er værd at besøge.

Duderstadt er en historisk by med bygninger, der daterer tilbage til det 10. århundrede. Der er en bymur, flere flotte kirker, heriblandt Skt. Cyriakus, og Duderstadt har uden tvivl et af de flotteste rådhus i Tyskland, som er beskyttet af to gamle tårne.

Det er super hyggeligt at gå igennem Duderstadt. Du vil se mange ældre borgerhuse i bindingsværk, når du går igennem bymidten.

De fleste turister overser Duderstadt til fordel for andre byer i Harzen. Derfor er den lidt mindre turistet end de andre byer. Du bør overnatte i Duderstadt, hvis du allerede har været i Harzen før og allerede har oplevet byer som Goslar og Wernigerode. Byen er tiltalende for personer med interesse for kirker og arkitektur, da det er det, som Duderstadt er mest kendt for.

Bedste hotel i Duderstadt

Der er ikke vildt mange hoteller i Duderstadt, men der er ét, som for alvor skiller sig ud. Her taler vi om Zum Löwen Design Hotel Resort & Spa som er et 4-stjernet hotel med en gennemsnitlig anmeldelsesvurdering på hele 9 ud af 10.

Hotellet er moderne og ligger fuldstændig midt i byen. Beliggenheden er altså perfekt, og der er nem adgang videre til andre steder i Harzen-området når du er færdig med at udforske Duderstadts bymidte. Hotellet er meget moderne, der er glimrende service, og du har ekstra faciliteter som swimmingpool, sauna, spa og wellnesscenter til rådighed. Hvis du ønsker at være i en af de mest historiske byer i Harzen, og du samtidig ønsker moderne luksus, så er Zum Löwen det oplagte valg.

Book overnatning hos Zum Löwen Design Hotel her!

Lutherstadt Eisleben

Hotel i Lutherstadt Eisleben, Harzen

Tidligere hed denne by bare Eisleben, men det var Martin Luthers hjemby, så derfor er den blevet opkaldt efter ham. Byen er fyldt med Luther-monumenter og små museer.

Typisk er Lutherstadt Eisleben en by, som folk kommer forbi og ser i et par timer, men du kan også overnatte her. Det er oplagt for kristne og for historisk interesserede rejsende, som gerne vil lære mere om Luthers liv og mærke de omgivelser, der i sin tid påvirkede Luther.

Luther statue i Eisleben, Tyskland

Hvis du kommer forbi, bør du se Annenkirken, Maria-klosteret, samt Luthers fødested og hans sidste hjem. Eisleben har en togstation, så det er nemt at komme dertil. Byen ligger ved den sydøstlige ende af Harzen-området og er faktisk ikke så langt fra storbyen Leipzig.

I øvrigt er Lutherstadt Eisleben en af de billigste byer at bo i ved området omkring Harzen.

Bedste hotel i Lutherstadt Eisleben

Hotel Graf von Mansfeld ligger ved den centrale plads i byen. Det er den bedst mulige beliggenhed, hvis du vil nyde byens stemning, samt se de lutherske attraktioner i Eisleben.

Det er et meget klassisk hotel med ret rummelige værelser, gode og pæne forhold, samt velfungerende internet og en varieret morgenbuffet. Den hyggelige terrasse er et godt sted at slappe af efter en lang dag med sightseeing eller vandring. Hotel Graf modtager generelt mange danskere og vurderes rigtigt højt af de tidlige gæster, hvor gennemsnitsanmeldelsen siger 8,8 ud af 10. Priserne starter ved blot 300 kroner pr. nat, så det er en af de mere prisvenlige muligheder, når du skal bo på hotel i Harzen og omegn.

Reserver værelse hos Hotel Grad von Mansfeld her!

Braunlage

Ophold i Braunlage i Harzen

Braunlage er et centrum for vintersport. I modsætning til mange andre byer i Harzen, som er kulturelle og traditionelle, så er Braunlage mere et resort. Men det er stadig en by der har en historie: Det var engang en mineby, og den blev grundlagt omkring det 13. århundrede. Dog har det altid været en lille by med en forholdsvis stabil befolkning.

Det er en af de mest populære feriebyer i området, da den ligger midt inde i Harzen, og da den ligger lige ved Wurmberg som er det næsthøjeste bjerg.

Mange tager til Braunlage for at stå på ski om vinteren. Samtidig er det en kurby, som mange mennesker besøger for at bade, for at nyde den friske luft, og for at styrke helbredet.

Hvis du kommer til Harzen om vinteren, er Braunlage nok det bedste sted at overnatte. Byen er meget populær og har flere turister end de andre småbyer i Harzen-området.

Bedste hotel i Braunlage

Design Hotel Viktoria ligger i den mest centrale del af Braunlage, hvor du har forretninger og spisesteder i nærheden. Der er hurtig gåafstand til svævebanen og til kurparken.

Hotellet er nyt, og som navnet angiver er det et designhotel, hvor der er fokus på at imponere gæsterne og give en rigtig kvalitetsoplevelse. Det lykkes meget godt, for udover de pæne og rene værelser er der bar, restaurant, solterrasse, sauna, og mulighed for opbevaring af ski- og sportsudstyr. Sport er meget populært i området, og i hotellets bar vises der sportsbegivenheder de fleste dage.

Det er et hotel, hvor mange gæster kommer tilbage igen på efterfølgende ture. Især fordi du nemt kan komme rundt i byen, og fordi du på kort tid kan komme ud til bjergene og ud i naturen. Priserne starter ved 900 kroner for en overnatning, og vi anbefaler at du booker et par uger før afrejse.

Læs mere om Design Hotel Viktoria her!

Blankenburg

Besøg Blankenburg i området Harzen

En flot by på nordsiden af Harzen-bjergene. Den ligger faktisk lige ved siden af Wernigerode.

Blankenburg har en rig, men trist historie af flere årsager. Byen blev for første gang nævnt i 1123, og det lokale slot stammer også fra 1200-tallet. Længe var Blankenburg en idyllisk by, præcis som så mange andre i Harzen, men en brand ødelagde store dele af byen i 1836. Samtidig har der været en streng arbejdslejr i byen.

Dog er Blankenburg blevet genopbygget med årene, og det er i dag en utrolig flot by. Slottet er højdepunktet, men glem ikke de flotte omkringliggende haver. Der er mange seværdigheder – heriblandt også et mindre slot, nogle kirker, klosteret, rådhuset, samt resterne af et andet gammelt slot ved navn Regelstein, som ligger tre kilometer nord for byen. Her afholdes der en årlig festival med turneringer.

Det er faktisk også en by med moderne attraktioner, fx et shoppingcenter og flere sportsfaciliteter. Blankenburg er også en kurby, så der kommer mange typer af rejsende til.

Bedste hotel i Blankenburg

Hotel Villa Viktoria Luise er helt klart det mest imponerende hotel i denne del af Harzen. Det ligger på en skråning lidt uden for centrum af Blankenburg og har en perfekt udsigt udover byen og omgivelserne. Det er et flot og privatdrevet hotel, som er beliggende i et kæmpe hus i den kendte jugendstil.

Hvert værelse er unikt med sin helt egen indretning – nogle af dem er ret farverige. Værelserne er generelt meget rummelige, og der serveres god mad på hotellets restaurant. De er også kendte for deres gode kager, som typisk serveres om eftermiddagen.

Selvom hotellet ikke ligger i centrum af Blankenburg, er der hurtig adgang til resten af byen på ben eller på cykel. Der er intet, der slår den udsigt, som du kan nyde hos dette hotel, og derfor er det et oplagt valg, hvis du vil tilbringe nogle dage i Blankenburg. Priserne starter omkring 950 kroner pr. nat, hvilket er ganske rimeligt med den høje kvalitet taget i betragtning. Hotellet vurderes med en rating på 9,1 ud af 10 af de tidligere gæster.

Book overnatning hos Hotel Villa Viktoria Luise her!

Sådan kommer du til Harzen

Langt de fleste danskere vælger at køre i Harzen i egen bil. Det er nemt og praktisk. Det tillader at du selv kan styre planlægningen, og når du har bil til rådighed, kan du snildt udforske området efter ankomst.

Turen til Harzen er forholdsvis nem, da det stort set bare er direkte syd fra den danske grænse. Med GPS er det slet intet problem. Størstedelen af turen foregår via motorvej A7 hvis du rejser fra Jylland, og via A1 og A7 hvis du rejser fra Sjælland. De sidste kilometer foregår på landevejen B82.

Fra Aarhus til Harzen er der en køretid på cirka 5,5 timer. Fra København til Harzen tager det omtrent 6 timer. Det er med trafik taget i betragtning, dog uden pauser – de fleste vælger selvfølgelig at stoppe for at få en forfriskning undervejs.

Man passerer typisk Hamborg undervejs, som er et glimrende sted at tilbringe en dag, hvis du kan få det til at passe ind på turen. Tjek vores guide til hvor man skal bo i Hamborg, hvis du ønsker en overnatning i byen. På vej hjem er der mange der handler ind ved grænsen, hvilket selvfølgelig også kan anbefales.

Det er også blevet mere populært at tage toget til Harzen. Hvis du ikke har en bil, så er toget en rigtig god mulighed. Du kan booke billet hos DSB og rejse med DSB/DB til byen Goslar ved Harzen. Rejsetiden er cirka 7 timer, så det er ganske fornuftigt. Der er flotte udsigter undervejs, og det er en afslappende måde at rejse på.

At flyve til Harzen er upraktisk, da der ikke er direkte ruter til nogle af lufthavnene nær området. Du kan – hvis du vil – flyve til enten Wolfsburg eller Leipzig, men det er stadig en håndfuld kilometer væk, så her skal du alligevel ud at leje bil eller tage toget. Derfor kan du lige så godt rulle fra Danmark på hjul eller skinner fra start.

I selve Harzen er det oplagt at leje cykel for at kunne gå på opdagelse i området. Mange vælger også at gå rundt, da vandreture i Harzen er meget populære.

Det var hermed en guide til hvor man skal bo i Harzen! Der er mange gode hoteller i hele området. Husk på at Harzen dækker over et stort areal, og at der er mange forskellige byer som er værd at bo i.

De fleste førstegangsbesøgende bør nok vælge Goslar eller Wernigerode første gang, mens Braunlage er perfekt til vinteren. Hvis du allerede har været i Harzen før og boet i de mest kendte byer i området, kan du med fordel vælge en af de alternative byer næste gang. Der er mange muligheder!

Skriv en kommentar