Seværdigheder i München – Hvad skal man se?

Seværdigheder i München

Er du nysgerrig omkring de bedste attraktioner og seværdigheder i München? Vi kan hurtigt afsløre, at byen har rigtigt meget at byde på. Det ville ikke være forkert at kalde det for en af Europas mest interessante destinationer. Her får du en oversigt over de bedste ting du kan se og lave i München.

München er den tredjestørste by i Tyskland med et indbyggertal på over 1,4 millioner mennesker. Den blev grundlagt i 1158 og blev hurtigt et centrum for tysk kultur – sågar også europæisk kultur som helhed. Arkitekturen er unik, og mange historiske mennesker har sat deres præg på byen. München er desuden kendt inden for sportens verden, så der er meget at opleve.

Der er dog især én begivenhed i byen, som virkelig trækker opmærksomhed til sig. Her taler vi selvfølgelig om den årlige Oktoberfest, som stammer fra München, og som fortsat afholdes hvert år. Derfor er oktober også en turisthøjtid uden lige, men et besøg til München betaler sig hele året rundt. Lad os derfor se nærmere på de bedste seværdigheder i München, så du får nogle idéer til, hvad du kan se i byen.

Marienplatz

Det mest kendte torv i München hedder Marienplatz og det fungerer på mange måder som byens absolutte centrum. I hvert fald for turister, da pladsen er utrolig historisk, og da kendte bygninger, som for eksempel det store rådhus, ligger lige ved torvet.

Der er flot arkitektur, interessante statuer, samt en del underholdning. Eksempelvis klokkespillet. Der er masser af plads på torvet, men hvis du vil tage billeder, er der altid nogen, der kommer til at stå i vejen. Marienplatz er nemlig altid fyldt med mennesker, og det er da også et sted i München, som du absolut bør opleve – præcis ligesom alle andre, der besøger byen.

Neues Rathaus

Rådhuset i München

Nu vi nævnte Marienplatz, så må vi selvfølgelig heller ikke glemme at beskrive Neues Rathaus – det “nye” rådhus i München, som ligger lige ved pladsen.

Det er en af de største seværdigheder i München og betragtes som et symbol på byen. Det står i en nygotisk og majestætisk stil, og det er umuligt at misse rådhuset, hvis du befinder dig i den centrale og historiske del af byen.

Rådhuset blev bygget i år 1874, men da byen havde kæmpe vækst i løbet af 1800-tallet (befolkningen blev fordoblet), var man nødt til at gøre rådhuset større – kun 20 år efter bebyggelsen startede! Det endte heldigvis med at blive enormt, for der er mere end 400 kontorer/værelser inde i rådhuset. Hvis du kommer ind i rådhuset og går op i det centrale tårn, har du mulighed for at få en udsigt over alperne, når vejret ellers er klart.

Englischer Garden

Vidste du, at München har en gigantisk park ret centralt i byen?

Faktisk er den større end Central Park i New York. Den er også større end Hyde Park i London, så det siger ikke så lidt. Englischer Garden ligger lige nord for det historiske centrum. Parken er lang og strækker sig adskillige kilometer. Den er populær blandt både lokale og turister. Navnet er valgt, da parken tog inspiration fra de kendte engelske haver i 1700- og 1800-tallet. Der er mange sjove ting at lave inde i parken. Kig på nogle a monumenterne, hold en picnic, slap af med lidt solbadning, eller udnyt vandet med kunstige bølger, hvor du faktisk kan surfe. Et smukt og interessant sted i München.

Allianz Arena

Bayern München har i en lang årrække været det dominerende mandskab i tysk fodbold. De spiller deres hjemmekampe på det kæmpestore Allianz Arena Stadium, som har plads til cirka 75.000 tilskuere. Derfor er det et sted, som mange turister har interesse i at besøge. Fodboldklubben og dens succes er meget vigtig for byen, og det er umiddelbart den bedste attraktion i München for fodboldentusiaster.

Dette stadion var i øvrigt vært for VM-finalen i 2006. Det blev bygget særligt til lejligheden og efterfølgende blev det således Bayern Münchens officielle stadion. Allianz Arena har lyspaneler, som ændrer farve alt efter, hvilket hold der spiller på stadionet. Ganske fascinerende.

Olympiapark

Olympisk stadion München

Mens Allianz Arena er det nye store stadion i München, så er Olympiapark det klassiske. Dog mindst lige så bemærkelsesværdigt og bestemt med en vanvittig fortid.

Det blev benyttet til OL i 1972 og siden er det blevet holdt fint ved lige. Der er mange aktiviteter, både inden for sport og underholdning, så mange typer af rejsende kan altså finde noget interessant her. Desuden er stadionet kendt for VM finalen i fodbold i 1974, hvor Vesttyskland med Beckenbauer lavede et storslået comeback mod Johan Cruyffs hollandske mandskab og vandt 2-1.

München Residenz

De bayerske herskere plejede at bo i München Residenz. Siden blev regionen en del af Tyskland, og derfor er det ikke længere nogen kejserresidens, men det tager ikke noget fra oplevelsen. Siden 1920 har München Residenz i stedet været åbent for offentligheden, og inde i bygningen er der kunstsamlinger i absolut højeste klasse.

Desværre blev München Residenz delvist ødelagt under 2. Verdenskrig, men der blev hurtigt foretaget et godt stykke restaureringsarbejde. I dag er der mange, der anser det som et af de mest imponerende paladsmuseum i hele Europa.

Pinakothek museerne

Der er tre museer i München, der alle går under navnet Pinakothek. Der er det gamle, det nye og det moderne. Alle tre er et besøg værd. Især hvis du er vild med kunst. Pinakothek er nemlig et af de vigtigste og ældste kunstgallerier i verden, og deres kollektioner er ret imponerende.

Alte Pinakothek – altså det gamle – har en stor samling af historiske malerier fra historiske tider. Mest fra mellem 1200-tallet til 1700-tallet. Idéen til museet kom fra Ludwig I, der stod bag mange kulturelle initiativer i det daværende Tyskland.

Neue Pinakothek dækker over hele 1800-tallet, samt dele af 1900-tallet, mens Pinakothek der Moderne indeholder galleriets samling af moderne kunst.

Dengang, hvor det gamle Pinakothek først blev åbnet, var det verdens største kunstmuseum. Siden er det blevet overgået, men det vurderes stadig som et af de fineste i verden. Alte Pinakothek er det mest interessante af de tre, men som kunstinteresseret bør du egentlig bare besøge dem alle.

Hofbrauhaus

Hofbrauhaus er et af de ældste bryggerier i verden. Øl betyder meget for lokalbefolkningen i München og faktisk i hele regionen. Og det har det altid gjort. Dette bryggeri har en historie, der går tilbage til 1589, hvor hertugen af Bayern (Wilhelm den femte) grundlagde det. Dengang var det Münchens kongelige bryggeri. Det er siden blevet til en af byens vigtigste turistattraktioner.

Især i forbindelse med Oktoberfest modtager Hofbrauhaus mange besøgende. Det er højtiden. Men du kan besøge stedet hele året rundt og nyde en lokal bayersk øl. Bestemt ikke dårligt!

München Frauenkirke

München Frauenkirche

München Frauenkirche er måske den mest kendte kirke i byen. Den står i en gotisk stil og har en historie, der går tilbage til det 15. århundrede. De to tårne er blevet et symbol på byen og kaldes normalt for Münchens vartegn. Det er derfor også en af de bedste attraktioner i München, som du absolut bør se og komme tæt på!

Katedralen er hovedkvarter for den lokale ærkebiskop. Igennem historien har det været en vigtig katedral for byen, og de lokale hertuger er ofte blevet begravede her. I dag fungerer den stadig som en katedral, som regelmæssigt er åben, og du kan sagtens komme ind. Inde i katedralen er der plads til mindst 20.000 mennesker, så den er virkelig stor. Det er også et indtryk, som man får helt fra start. Med en central beliggenhed er det nemt at komme hen til München Frauenkirche. Tårnene viser nærmest vej, da du kan se dem fra flere andre steder i byen.

Nymphenburg Slot

Et smukt og meget traditionelt slot som absolut bør opleves. Mens mange af Münchens attraktioner er lidt spøjse og særlige, så er dette en meget fornem og klassisk seværdighed i byen.

Nymphenburg Slot blev bygget i år 1664 – eller det var i hvert fald her, at man startede. Det skulle fungere som sommerresidens for den regerende klasse i München. Først var slottet forholdsvis lille, men da Maximillian II Emanuel arvede tronen, valgte han at bygge slottet meget større. I dag er det enormt, og det fungerer faktisk stadig som residens for den lokale hertug af Bayern. Et smukt slot at se udefra, så vi vil helt klart anbefale, at du tager forbi.

BMW Welt & Museum

BMW Museum

BMW – det verdenskendte bilmærke, som stammer fra det sydlige Tyskland. Bayerns eget bilmærke betragtes som et af de bedste i verden, og hvis du også er vild med BMW, så bør du absolut se deres museum.

Først og fremmest kan du besøge BMW Welt, som er et sted, hvor du kan lære mere om virksomhedens nuværende projekter. De sælger endda biler og reservedele, hvis du har brug for det. Dernæst kan du besøge selve museet, som har mange fremragende biler og motorcykler på udstilling. Museet fortæller om BMW’s historie, så du kan hurtigt blive klogere på det hele. Desuden kan du se eksemplarer af biler helt fra de første år og frem til nu. Vi betragter det som en af de bedste oplevelser i München, for det er det eneste sted, hvor du finder et så omfattende BMW-museum i verden.

Deutsches Museum

Deutsches Museum har et fokus på videnskab og teknologi. Det er et særdeles interessant museum, som ender med at fascinere alle, der besøger det. Det er muligt at få en gratis rundvisning på tysk, hvor du kommer godt omkring det hele. Du kan også booke en rundvisning på engelsk, dog mod betaling.

Museet byder på over 100.000 objekter – helt fra stenalderen og op til i dag. De fleste objekter relaterer sig selvfølgelig til videnskab og teknologi, men det er nogle brede felter, og derfor kan du finde alt fra musikinstrumenter til bildele. Der er masser af aktiviteter og sjove ting at opleve her, så det er uden tvivl en af byens bedste attraktioner.

Peterskirken

Peterskirken i München blev bygget helt tilbage i 1100-tallet. Dog blev den ødelagt af en brand i 1347, og da man senere valgte at genopbygge den, var det i en lidt anden stil end før. Som med så mange andre tyske kirker har den en gotisk stil, men den bærer også præg af elementer, der relaterer sig til renæssancen og barokken.

Selvom Peterskirken er utrolig smuk udadtil, så er det særligt indvendigt, at den er imponerende. Se for eksempel de flotte og historiske malerier af Jan Polack og Johann Baptist Zimmerman. Ved det højeste alter er der en skulptur af Skt. Peter fra det 16. århundrede, lavet af Erasmus Grasser. Du kan desuden tage de 299 skridt op i tårnet og kigge i et teleskop, hvor det bliver muligt at se mange af de andre seværdigheder i München udefra. I hvert fald kan du se en del!

Asamkirken

Denne kirke er lidt nyere end de andre, som vi har nævnt indtil videre. Asamkirken stammer nemlig fra det 18. århundrede, da den blev bygget af Asam-brødrene mellem 1733 og 1746. Den skulle først fungere som en privatkirke for de to, men siden har den naturligvis udviklet sig til at blive en central og vigtig kirke for alle i München. Faktisk vurderes kirken til at være et af de bedste eksempler på den tyske senbarok.

Du vil blive imponeret, når du træder inden for. Brødrene sørgede for, at den blev meget veldekoreret – den ene var nemlig maler, mens den anden var ekspert i skulpturer. Der blev bygget et privat kapel, som ikke relaterer sig til nogen religiøs orden, men blot til kristendommen i det hele taget. Denne kirke er bestemt anderledes end alle andre, og det er netop det, der gør den værd at besøge!

Lenbachhaus

Besøg også gerne Lenbachhaus, mens du er i byen. I begyndelsen af 1900-tallet var der en meget fremtrædende kunstbevægelse i München og resten af Sydtyskland. Ekspressionisme fik stor indflydelse, og mange kunstnere valgte at bosætte sig i München.

Store dele af den kunst, der blev lavet af disse kunstnere i denne periode, kan findes inde i Lenbachhaus. De har desuden tilføjet en del moderne kunst fra den sidste del af det forrige århundrede, så faktisk har Lenbachhaus den perfekte samling af kunst fra hele 1900-tallet. Selve bygningen blev bygget i 1887 som en privat villa, men byen overtog rettighederne i 1920. Det blev officielt til et museum i 1929, og siden har man gradvist udvidet og gjort Lenbachhaus større.

Det er altså et vigtigt og velanset kunstmuseum. Et besøg kan anbefales til enhver, som interesserer sig for kunst og kultur.

Bayerns nationalmuseum

I en smuk bygning fra 1855 finder vi Bayerns nationalmuseum. Det er altså et museum, der fungerer for hele den region, som byen München ligger i. Fokusset ligger på historiske genstande, og overordnet er der mere end 40 rum med dekorationer der rækker helt fra antikken og frem til malerier fra Art Noveau-perioden.

Så hvis du ikke allerede har fået nok af de tidligere museer vi har valgt, kan dette passende være det næste, som du besøger!

Glyptoteket

Det sidste museum i denne omgang er Glyptoteket, som faktisk er en af de overraskende imponerende seværdigheder i München. Glyptoteket får mange årlige besøgende, men de fleste af dem er tyskere og ikke nødvendigvis kun turister.

Ligesom så mange andre museer i byen, ligger Glyptoteket i det såkaldte Kunstareal. Det er en bygning, der minder meget om de græske og romerske strukturer fra antikken, og den blev bygget i 1830. Det gør Glyptoteket til det ældste museum i München!

Fokusset ligger naturligvis på skulpturer, og du finder værker fra alle de store græske perioder samt fra den romerske republik og det romerske imperium. Heriblandt statuer af personer som Augustus og Nero. Bestemt værd at opleve, hvis du er interesseret i antikken!

Viktualienmarkt

Vi runder af med denne seværdighed, som nok nærmere er en attraktion i München, da det er nemt at blive inddraget.

Viktualienmarkt er Münchens primære marked. Først og fremmest er det et sted, hvor lokale handler med råvarer. Man kan altså købe mad med hjem, lige fra frugt og grønt, til pølser og ost. Desuden er der gode drikkevarer, som eksempelvis vin og te.

Det er et stort marked, og faktisk befandt markedet sig engang ved Marienplatz. Det blev dog flyttet, da der ikke længere var plads. I dag er Viktualienmarkt et af de mest populære markeder i hele Tyskland, så du bør helt sikkert komme forbi, hvis du vil se, hvordan de lokale handler – og hvis du eventuelt selv har lyst til at købe noget!

Det var hermed en guide til de bedste seværdigheder i München. Vi håber, at du er blevet klogere på byen, og at du ved, hvad du vil lave.

München er en stor by, så medmindre du skal tilbringe flere uger i området, så er det usandsynligt, at du når dem alle. Hvis du har travlt og måske kun har nogle få dage i byen, kan du blot læse beskrivelserne herover og udvælge 5-6 attraktioner at fokusere på. De første er de vigtigste – men de er alle sammen interessante og giver et godt indtryk af byens stemning og kultur.

Har du spørgsmål om München? Så stil dem herunder. Del også gerne informationer hvis du har flere forslag til aktiviteter i byen!

Skriv en kommentar