Seværdigheder i Halmstad, Sverige

Seværdigheder i Halmstad Sverige

Halmstad er en spændende by med en dansk historie – samtidig er den omringet af smuk natur. Det er en by, der modtager mange danske turister, og hvis du er på vej til Sverige ønsker du måske forslag til gode seværdigheder i Halmstad.

Vi har tidligere set på hvor man skal bo i Halmstad, så nu er turen kommet til hvad du kan lave i byen og omegn.

Halmstad Slot

I midtbyen, nær Nissan-floden finder vi et af de mest historiske steder i Halmstad.

Slottet i Halmstad blev bygget under Christian IV i 1615. På det tidspunkt tilhørte Halland-regionen – og dermed også byen Halmstad – nemlig Danmark. Og Christian IV ønskede en flottere bopæl, når han besøgte byen, så derfor bad han om at få et slot bygget i Halmstad.

Dog er slottet lidt anderledes i dets nuværende stand end det engang var. Det er nemlig blevet renoveret flere gange, og dette har haft forskellige farver. I mange år var det gult, men i 90’erne gik man over til den nuværende røde farve.

Desværre kan besøgende kun få adgang til nogle dele af slottet. Men det er stadig bedre end ingenting, og vi anser det stadig som en af Halmstads vigtigste attraktioner. Det er gratis at tage hen at se grunden til slottet og nyde det hele udadtil. Inden i slottet opbevares en del værdifuld kunst, men det er netop grunden til, at man ikke bare lige kan komme ind.

Kunstmuseet

Halmstad har et anerkendt og flot museum. Det er kendt under navnet Hallands Konstmuseum på svensk, og det fungerer som museum for hele regionen.

Udstillingerne fokuserer helt klart også på lokal kunst fra Halland. Samlingen har vokset sig stor i løbet af årene. Her er både malerier, tegninger og skulpturer på museet, men også alternativ kunst fra moderne strømninger.

Bygningen er typisk nordisk og utrolig rummelig, når du kommer ind. Man kan nemt gå rundt og nyde tingene uden at gå og genere hinanden. Beliggenheden er lidt nord for det gamle centrum, så du kan nemt gå dertil, hvis du overnatter centralt. Ellers går der busser ind til museet.

Hallandsgården

Et udendørs museum lidt à la Den Gamle By i Aarhus.

Hallandsgården ligger på Galgberget i den nordvestlige del af byen. Der er flyttet historiske bygninger fra hele Halland til stedet, og det er med et enormt imponerende resultat. Blandt bygningerne er der en gammel vindmølle, et traditionelt svensk sommerhus, en gammel skole, et observationstårn, og mange klassiske huse. Derudover er der monumenter rundt omkring i Hallandsgården.

Udover at se alle de gamle bygninger er beliggenheden også bare fantastisk. De lokale elsker at gå ture på Galgberget hvor Hallandsgården ligger. Det er et meget grønt område med flotte udsigter til punkterne omkring, og man kan få sig lidt motion undervejs.

Norre Torg & Port

I den nordlige del af det gamle bycentrum finder vi Norre Torg og Norre Port. På dansk ville det hedde Nørre Torv og Nørreport. Og de daterer faktisk også tilbage til det tidlige 17. århundrede hvor Christian IV stod bag begge. Han ønskede at forstærke Halmstad med en bymur og en indgang. Herved opstod Norre Port, som er den eneste tilbageværende byport. Torvet foran hører lidt med til attraktionen og er et fint sted.

Det er en gratis attraktion, og der er lidt dansk historie, så derfor er det klart noget man bør se i Halmstad. Det er især godt at komme forbi om aftenen, hvor byporten og torvet er oplyst af gadelysene, for det giver et mere unikt udseende. Når der sælges postkort i Halmstad er det meget ofte med Norre Port som motiv.

Storgaten

Den primære gågade og shoppinggade i Halmstad hedder Storgaten. Her er der butikker, caféer, banker, hoteller, underholdningsmuligheder, og lidt mere.

Storgaten går fra Store Torg til Norre Torg og dermed hele vejen igennem det gamle centrum. Den parallelle Köpmansgatan er ligeledes fin, hvis du vil shoppe. Man kan passende gå op af den ene gade og ned igen af den anden.

Tylösand strand

Tylösand er en forstad til Halmstad som ligger nogle få kilometer vest for centrum. Her finder vi Tylösand strand som anses for at være en af Sveriges bedste strande. Det er et sandt luksusområde som tiltrækker mange turister. Udover den lækre strand er der et virkelig godt hotel ved Tylösand (se det her), der er restauranter, og der er mulighed for at feste i weekenden, for dem som vil det.

Hvis du allerede har set de kulturelle attraktioner i Halmstad, eller hvis du bare foretrækker en lidt mere underholdningsbaseret ferie, så tag gerne en dag eller flere i Tylösand. Det er et fantastisk sted at bade og tage sol om sommeren – men Tylösand strand er også utrolig flot resten af året. Man kan altså også godt nyde stranden og området uden for sommeren, for eksempel i form af hyggelige gåture i de flotte omgivelser.

Golfbaner

Halmstad er kendt som lidt af et golfmekka, for byen omringes bogstavelig talt af golfbaner. Mange golfspillere tager på ferie til byen og omegn. Derfor fortjener golfbanerne at blive nævnt som en af de bedste aktiviteter i Halmstad.

Den første golfbane åbnede tilbage i 1938. Der er rig mulighed for at spille – uanset om du er erfaren eller begynder. De bedste baner i Halmstad og omegn er Halmstad GK, Halmstad Golf Arena, Flygstaden Golf Club, Strandtorps Golfklubb, og Tönnersjö GK.

Skriv en kommentar